Domowy chleb

Jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych, który można znaleźć w każdym domu jest chleb.

Może być on jasny, żytni, razowy, czy też z ziarnami, zależnie od upodobań smakowych – zawsze któryś z nich znajdzie się w typowej, polskiej kuchni.

Ostatnimi czasy coraz bardziej szerzy się jednak trend, by nie kupować pieczywa w sklepach, za to wypiekać je samodzielnie.

Wszak jest to gwarancja tego, iż wiemy dokładnie, co jemy i mamy pewność, że własnoręcznie upieczony chleb jest wolny od wszelkich konserwantów, spulchniaczy, barwników, czy też innych ulepszaczy.

Nie sposób również nie dostrzec faktu, iż rytuał pieczenia chleba wprowadza przyjemną, domową atmosferę, choćby ze względu na smakowity zapach świeżego pieczywa, który roznosi się z kuchni na wszystkie domowe zakamarki.

Chleb własnej roboty, to produkt spożywczy, który dłużej utrzymuje swoją świeżość, niż jego marketowy, wytwarzany masowo odpowiednik.

Zwróćmy choćby uwagę na sklepowe bagietki, które jednego dnia są pyszne, pachnące i chrupiące, zaś następnego ranka stają się tak twarde, że można sobie na nich niemal połamać zęby.

Białka grochowe