Gofry

Gofry są rodzajem pulchnego lub chrupkiego wafla, przygotowywanego w specjalnej gofrowicy. To właśnie w niej ciasto nabiera charakterystycznego kształtu. Gofry zazwyczaj są prostokątne lub kwadratowe z widoczną na swej powierzchni kratą. Czasem gofry posiadają też kształt serca.

Gofry można nazwać fast foodem, ze względu na to, że przygotowuje się je szybko i oczywiście tanio. W Polsce dużą popularnością cieszą się także budki z goframi, w których klienci mogą bez problemu nabyć taki rodzaj słodkiego, kalorycznego deseru. Budki z goframi można spotkać zwłaszcza w miastach, chętnie odwiedzanych przez turystów, w górach czy nad morzem. Gofry przygotowuje się z mąki, soli, cukru, stopionego masła bądź oleju, żółtek oraz białek jaj i mleka.

Gofry można podawać na wiele sposobów. W budkach z goframi najczęściej oferowane są gofry z cukrem pudrem, bitą śmietaną, czekoladą, syropem klonowym i innymi polewami. Za dodatki służą również owoce, rodzynki i bakalie. Ponadto, gofry można jadać także z lodami.

Popularnością cieszą się także gofry belgijskie, które zyskały uznanie w drugiej połowie XX wieku.

aminokwasy