Najlepsza metoda gotowania?

Nie można jednoznacznie stwierdzić, że jedna metoda gotowania jest lepsza niż inne. Oczywiście dietetycy sugerują, że na przykład smażenie na głębokim oleju, który szybko traci swoje zdrowe właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, źle wpływa na nasz organizm. Wszystko jest dla ludzi, nie można jednak zbyt często stosować jednej metody.

O czym należy pamiętać? Przede wszystkim smażenie jest niezdrowe jeżeli używasz kilka razy tego samego oleju. Pamiętaj, aby regularnie go wymieniać. Staraj się również używać oleju, który jest odporny na wysokie temperatury na przykład olej kokosowy.

Ważne jest również to, że osoby, które chcą zachować na dłużej naprawdę szczupłą sylwetkę powinny rezygnować z tak przygotowanych dań. Najlepszą metodą przyrządzania posiłków jest gotowanie na parze. Warzywa przyrządzone w ten sposób zachowują więcej witamin i składników odżywczych niż te smażone lub gotowane w wodzie.

Możesz również pokusić się o pieczenie na przykład mięsa lub warzyw piekarniku bez dodatku oleju – to też zapewni twojej sylwetce nienaganny wygląd.

https://www.optimumbhp.pl/ODZIEZ-ROBOCZA,c,19